Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Morbidní tradice: Členové britské královské rodiny si na cesty musí balit speciální sadu oblečeni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Daily Telegraph

Londýn – Členové britské královské jsou lidmi z celého světa považováni za jakési módní ikony. Všichni sledují, v čem se na veřejnosti objeví vévodkyně Kate, pod drobnohledem jsou i její dva synové. A to ani nemluvíme o královně Alžbětě II., jejíž klobouky jsou často tématem diskuzí. Věděli jste, že si všichni příslušníci na cesty balí jednu speciální sadu oblečení?

Zhruba před měsícem vyvolala velké debaty v celém světě volba klobouku královny Alžběty II. Do Westminsterského paláce u příležitosti zasedání nově zvoleného britského parlamentu dorazila místo obvyklé ceremoniální róby v modrém kabátě a klobouku ozdobeném několika modrými květinami se žlutým středem. Podle mnohých připomínal vlajku Evropské unie. 

Právě tento případ dokazuje, jak jsou členové britské královské rodiny pod drobnohledem – a to i pokud jde o módu. Možná vás proto nepřekvapí, že pokaždé, když nějaký člen královské rodiny opustí zemi, musí si s sebou brát černé smuteční oblečení, kdyby umřel někdo z příbuzných, píše deník The Sun.

Zdá se vám to morbidní? Možná. Tímto krokem je zajištěno, že když se dotyčný vrátí do Velké Británie, bude oblečen dle nálady, která bude v případě úmrtí některého z členů rodiny v zemi zcela jistě panovat. Toto pravidlo je povinné pro každou mezinárodní cestu, je ale známo, že nejméně v jednom případě bylo porušeno.

Když v roce 1952 Alžběta a její manžel princ Phillip byli na návštěvě Keni, zastihla je tam zpráva o úmrtí Alžbětina otce, krále Jiřího VI. Současná královna tehdy neměla sbalené černé šaty, do Británie se tedy musela vrátit v „nevhodném“ oděvu. Když dorazila zpátky do země, musela počkat v letadle, v němž cestovala, zatímco čekala na černé šaty, které jí měly být doručeny.

Černé šaty i černý oblek by měli mít pro případ úmrtí v královské rodině také obyvatelé Británie, dodává The Sun.

Témata:  královská rodina Velká Británie Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy