reklama

Při pokusu o útěk byli tři vězňové zabiti a dva zraněni, střelná zranění rovněž utrpěli dva policisté a jeden příslušník Národní gardy.

Před soudem měli stanout členové devítičlenné skupiny, kteří podle obžaloby v letech 2012-14 terorizovali řidiče na silnicích v okolí Moskvy a ve městě Kaluga jihozápadně od metropole.

Zastavovali vozidla s pomocí bodců na silnici a řidiče zabíjeli a okrádali. Obviněni jsou ze sedmnácti vražd, dvou pokusů o vraždu, z loupežných přepadení a nezákonného držení zbraní. Všichni obžalovaní jsou podle agentury TASS přistěhovalci ze zemí střední Asie.

Po převezení do budovy soudu se členové skupiny pokusili o útěk. Odzbrojili policejní doprovod, několik osob zadrželi jako rukojmí a zahájili palbu. Podle očitých svědků padlo až 20 výstřelů. Proti policistům střílelo pět lidí, z nich tři byli na místě zabiti a dva zraněni. Po incidentu bylo jednání soudu obnoveno.

Podle nepotvrzených informací médií se údajní bandité hlásí k islamistickým hnutím, někteří z nich se prý zapojili i do bojových akcí v Sýrii. Novináři skupinu přejmenovali na "Banda GTA" podle analogie s britskou počítačovou hrou Grand Theft Auto, v níž hráči plní role vrahů, lupičů a nájemních zločinců.