Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko přijme 60 migrantů, dodrží letitý slib

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bratislava - Slovenské ministerstvo vnitra se ohradilo proti informaci ohledně přijetí dalších 60 uprchlíků, o němž informovala místní média.

Podle mluvčí ministerstva Michaely Paulenové se jedná o "dobrovolný závazek" z roku 2015. Bratislava tehdy nabídla, že přijme 60 osob z Itálie a dalších 40 z Řecka, napsal slovenský server Pravda.

Paulenová uvedla, že Slovensko poslalo Řecku pět nabídek na přijetí deseti migrantů, Itálii pak jednu.

"Celkem jde tedy o 60 žadatelů o azyl, jak správně uvádí Evropská komise v nedávno přijaté 14. zprávě o přesídlení a relokaci. Týká se to však už v minulosti přijatého dobrovolného závazku, ne nových ani dodatečných závazků o přerozdělování," cituje server mluvčí.

Slovensko stejně jako další země visegrádské čtyřky, tedy Česká republika, Maďarsko a Polsko, přerozdělování migrantů podle kvót, které EU stanovila, odmítá. Slovensko a Maďarsko unijní rozhodnutí napadly u unijního soudu, jeho generální advokát však na konci července soudcům doporučil žalobu zamítnout.

Témata:  Slovensko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy