Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský soud rozhodl o vydání údajného ruského hackera do Spojených států

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský soud dnes rozhodl o vydání ruského programátora Stanislava Lisova do Spojených států, kde je obviněn z odpovědnosti za hackerské útoky na banky a finanční instituce.

Lisova na žádost americké justice zadržela španělská policie letos v lednu na barcelonském letišti. Rusko vydávání svých občanů do USA důrazně kritizuje a označuje za únos.

Dvaatřicetiletý Lisov měl podle obžaloby pracovat na vývoji škodlivého softwaru NeverQuest, s jehož pomocí bylo možné pronikat do počítačových sítí v Německu a ve Francii a krást informace z bankovních serverů včetně osobních dat a údajů z kreditních karet.

Podle ruských médií není Lisov hackerem, ale systémovým správcem internetových sítí. Zaměstnán je prý u jisté počítačové společnosti v Taganrogu na západě Ruska.

Ruská redakce BBC připomněla, že Lisov napsal dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jako "poslední naději", že jej jako ruského občana ochrání před americkou nespravedlivostí. Ujišťoval, že se zločiny, z nichž je v USA obviněn, nemá nic společného. V listu The Washington Post se objevily úvahy, že Lisovovo zatčení může být součástí "velkého zátahu" na ruské hackery po loňským prezidentských volbách v USA, do kterých podle amerických tajných služeb zasahovali prokremelští piráti.

Od zatčených si prý úřady slibují, že jim pomohou pochopit komplikovaný svět ruských hackerů a jejich ještě komplikovanějších vztahů s ruskými tajnými službami. Nicméně až dosud chybějí důkazy, že by zatýkání ruských "ajťáků" souviselo s údajnými snahami Moskvy ovlivnit volby v USA.

Témata:  Španělsko Rusko hackeři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy