Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vyhostilo diplomata z Vietnamu, podílel se na únosu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německo vyzvalo zástupce vietnamské zpravodajské služby působícího na vietnamském velvyslanectví v Berlíně, aby do 48 hodin opustil zemi. Vietnamská tajná služba údajně unesla bývalého funkcionáře vietnamské komunistické strany do Vietnamu.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer dnes řekl, že Berlín si je jistý nezákonnými aktivitami vietnamského státu v Německu v posledních dnech.

Německá vláda si v úterý předvolala vietnamského velvyslance v Berlíně a vyhrazuje si právo na podniknutí dalších kroků. Podle mluvčího šlo o bezprecedentní porušení německého a mezinárodního práva a případ může silně negativně ovlivnit německo-vietnamské vztahy.

Policie a berlínské státní zastupitelství mezitím vyšetřují, zda byl 51letý obchodník a bývalý funkcionář vietnamské komunistické strany Trinh Xuan Thanh spolu s další osobou 23. července v centru Berlína násilím natlačen do automobilu a unesen.

Podle údajů vietnamské policie byl někdejší komunistický kádr v pondělí večer zatčen ve své vlasti. Úřadům se údajně sám vydal. Podezřelý je z toho, že jako šéf dceřiné firmy státního ropného koncernu PetroVietnam zapříčinil ztrátu ve výši kolem 125 milionů eur (téměř 3,4 miliardy korun).

Témata:  únos / rukojmí Německo Vietnam

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy