Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi se nelíbí zákon sankcích. Je vadný, jeho části jsou protiústavní, tvrdí

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington – Americký prezident Donald Trum dává jasně najevo, že se mu nové protiruské sankce nelíbí. Jsou „výrazně vadné", tvrdí. Naznačil také, že sankce mohou zúžit prostor pro jednání s Ruskem o řešení globálních problémů.

Trump zveřejnil první komentář k novému balíku sankcí proti Rusku. Ty podle něj obsahují protiústavní ustanovení, které omezuje autoritu hlavy státu. Trumpovi také vadí, že jisté části sankčního zákona mu ukládají, aby „jistým osobám" zakázal vstup do země.

Už v minulosti přitom dával najevo výhrady vůči ustanovení sankčního zákona, které ho fakticky zbavuje možnosti sankce upravit, pozastavit nebo zrušit bez souhlasu Kongresu. V prohlášení Trump uvedl, že bude přihlížet k mínění Kongresu, ale „naplní ustanovení (sankčního zákona) způsobem slučitelným s ústavní pravomocí" hlavy státu.

Očekává prý, že Kongres nebude využívat „tento vadný zákon" k tomu, aby torpédoval spolupráci s evropskými spojenci při řešení ukrajinského konfliktu, uvedl v prohlášení. „Jakkoli podporuji tvrdá opatření, která mají ztrestat a odstrašit agresivní a destabilizující jednání Íránu, Severní Koreje a Ruska, tento zákon je výrazně vadný, protože zasahuje do pravomoci exekutivy vyjednávat," uvedl prezident v prohlášení. „Ve spěchu, který schvalování zákona doprovázel, Kongres zařadil několik jasně neústavních ustanovení," dodal.

Podle Trumpa zákon omezuje pružnost jednání americké vlády, protože ztěžuje Spojeným státům vyjednat dohody dobré pro americký lid a přispívá ke sblížení Číny, Ruska a Severní Koreje. Zákon přesto podepsal „ve jménu národní jednoty", dodal. Měl sice právo zákon vetovat, podle médií by ale sám sebe odsoudil k blamáži.

The New York Times v komentáři uvedl, že se Trump může pokusit řídit se zákonem jinak, než zákonodárci zamýšleli. Stejné obavy má i vůdkyně frakce demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. „Trumpovo prohlášení vyvolává vážné otázky ohledně záměrů vlády respektovat zákon," řekla poslankyně. Vyslovila podezření, že Trump bude dál podporovat agresivní chování ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva bezprostředně reagovalo ústy stálého zástupce v OSN Vasilije Něbenzji. „Pokud se autoři zákona domnívali, že změníme svou politiku, pak se mýlili," uvedl ruský diplomat v prohlášení. "Měli lépe vědět, že se nepodvolíme, že nás nezlomí," dodal. Sankce podle něj nevyhnutelně poškodí vzájemné vztahy. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se omezil na konstatování, že Trumpův podpis na situaci nic nemění. Žádná ruská reakce na něj následovat nebude.

Témata:  Donald Trump protiruské sankce USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy