Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec cestování do KLDR: Američané tam budou smět jen na zvláštní povolení

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy zakážou držitelům amerických pasů cesty do Severní Koreje. Jak uvedla agentura Reuters, od 1. září budou Američané potřebovat pas se zvláštním povolením, které se bude vydávat jen v omezeném počtu případů. Jak dlouho bude opatření v platnosti, není jasné.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson opatření avizoval již předminulý týden s tím, že jej k němu vede rostoucí hrozba zadržení Američanů v KLDR a jejich dlouhodobého věznění. Američané, kteří se nyní nacházejí v KLDR, musí východoasijskou zemi do konce srpna.

Zákony Spojených států dávají ministrovi zahraničí pravomoc zakázat držitelům amerických pasů používat tyto doklady k cestám do zemí, se kterými jsou USA ve válce, ve kterých zuří násilnosti nebo ve kterých hrozí amerických občanům bezprostřední újma na zdraví či bezpečnosti.

Tento postup americká diplomacie volí výjimečně a od roku 1967 se k němu podle AP uchýlila v případě Alžírska, Iráku, Libanonu, Libye, Súdánu, Kuby a Severního Vietnamu.

Témata:  USA Severní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy