Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské úřady drží v izolaci vdovu nobelisty Liou Siao-poa, tvrdí americký právník

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čínské úřady drží básnířku Liou Sia, vdovou po nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi, v izolaci na neznámém místě. Tvrdí to alespoň její americký právník Jared Genser.

Přátelé rodiny s ní údajně nejsou v kontaktu od červnové disidentovy smrti. "Požaduji, aby čínské úřady okamžitě poskytly důkazy o tom, že je Liou Sia naživu a umožnily jí neomezený přístup k její rodině, přátelům, advokátovi a mezinárodnímu společenství," cituje server BBC Gensera.

Liou Siao-po podlehl v červnu rakovině jater. Jeho tělo bylo zpopelněno a následně vhozeno do moře. Podle Gensera od jeho pohřbu není známo, kde se nachází vdova.

Západ už dříve vyzval Peking, aby nechal Liouovu ženu odjet. Čínské úřady však trvají na tom, že je Liou volná. Smutek ze smrti jejího manžela jí prý nedovolí setkat se přáteli ani právníkem.

Témata:  Čína Lio Siao-poe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy