Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyhrožoval Nietov: Neříkejte, že za zeď nezaplatíte, nebo se s vámi nesetkám

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Při lednovém telefonátu americký prezident Donald Trump pohrozil mexickému prezidentovi Enriquemu Peňovi Nietovi, že se s ním nesetká, pokud bude veřejně říkat, že jeho země nebude platit za stavbu zdi mezi USA a Mexikem. Trump učinil výstavbu zdi na jižní hranici za mexické peníze jedním z hlavních slibů ve své loňské předvolební kampani. 

Vyplývá to z přepisů rozhovorů, které dnes zveřejnil americký deník The Washington Post. Hned v prvním rozhovoru s mexickým prezidentem krátce po nástupu do funkce Trump Peňu Nieta nediplomaticky káral za to, že se staví kriticky k jeho plánu na stavbu zdi. „Tohle nemůžete říkat tisku," řekl opakovaně Trump v rozhovoru z 27. ledna, navíc pohrozil přerušením kontaktů s mexickým prezidentem, pokud bude nadále vydávat taková prohlášení.

Financování se prý „v plánu nějak vymyslí" a nakonec to dobře dopadne. Ale „pokud budete říkat, že Mexiko nebude za zeď platit, pak já se s vámi pánové už nechci stýkat, protože to je pro mě nepřijatelné", řekl podle amerického deníku Trump. Zeď přitom označil za "tu nejméně významnou věc, o které mluvíme, ale politicky je možná tou nejdůležitější".

Exekutivní příkaz ke stavbě zdi Trump vydal krátce po převzetí moci. Mexiko výstavbu i financování zdi o délce 3200 kilometrů odmítá, kvůli tomu se vyhrotily i vztahy obou zemí. Koncem března Trump řekl, že projekt budou zatím platit Spojené státy.

Trump se nakonec se svým mexickým protějškem poprvé setkal na červencovém summitu G20 v Hamburku.

The Washington Post rovněž informoval o Trumpově telefonickém rozhovoru s australským premiérem Turnbullem z 28. ledna. Šéf Bílého domu konverzaci označil za „směšnou". K takovému závěru ho přiměla výměna názorů na dohodu, podle které Austrálie poskytne azyl středoamerickým uprchlíkům výměnou za to, že Spojené státy přijmou osoby z internačních zařízení v tichomořských ostrovních státech. Zprvu Trump považoval dohodu za „hloupou", později na ni ale přistoupil „Určitě můžete říkat, že toto není dohoda, kterou jste vytvořil, ale budete muset se jí držet," řekl Trumpovi Turnbull.

V některých pasážích byl telefonický rozhovor s Turnbullem téměř žoviální, například když Trump ocenil jako "dobrý nápad" australské odmítání přijímat uprchlíky připlouvající v člunech. „Jsi horší než já," žertoval Trump.

Nakonec se ale tón znovu vyostřil. !Nesnáším přijímání těchto lidí," poznamenal Trump. ůUjišťuji tě, že jsou špatní. Proto jsou teď ve vězení. Nebudou skvělými lidmi, kteří půjdou pracovat pro místní mlékaře," řekl. V rozhovoru také podotkl, že uprchlík se může „za pět let stát atentátníkem z Bostonu".

Hovor s Turnbullem nakonec označil za ten nejméně příjemný za celý den. Než ho ukončil, vyzdvihl, že měl předtím "příjemný rozhovor" s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Témata:  Donald Trump Malcolm Turnbull Enrique Peňa Nieto

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy