Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generální prokurátorka chce prošetřit sporné volby ve Venezuele

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Údajně zmanipulované volby do Ústavodárného shromáždění (ÚS) chce nechat prošetřit generální prokurátorka Luisa Ortegová. Podle ředitele společnosti Smartmatic, která zajišťovala hlasování po technické stránce, byla účast ve volbách přinejmenším o milion voličů nižší, než vládou uváděných osm milionů, respektive 41,5 procenta. Mnoho státních zaměstnanců šlo navíc k urnám pod pohrůžkou, že jinak budou propuštěni z práce.

V návaznosti na vyjádření společnosti Smartmatic vyzvala Ortegová k nezávislému auditu voleb. Opozice tvrdí, že autoritářský prezident Nicolás Maduro se prostřednictvím tohoto orgánu jen snaží upevnit si moc a obejít demokraticky zvolený parlament, uvedla dnes zahraniční média.

„Jsme svědky bezprecedentního, vážného incidentu; je to trestný čin," řekla prokurátorka stanici CNN. Ortegová jmenovala dva prokurátory, kteří mají vyšetřit čtyři z pěti členů Národní volební rady. Tento vládní orgán ve Venezuele dohlíží nad všemi volbami a měl by garantovat jejich transparentnost.

Pátý z členů rady, Luis Rondón, ÚS otevřeně kritizuje a uvedl, že informace společnosti Smartmatic potvrzují to, čeho se před volbami nepokrytě obával. Připomněl, že ještě nebyly zveřejněny úplné výsledky a že webová stránka rady nefunguje.

Není ovšem jasné, zda k vyšetřování vůbec dojde. Dřívější pokusy Ortegové napadnout rozhodnutí exekutivy byly zastaveny. Prezidentův blízký spojenec Jorge Rodríguez podle BBC uvedl, že je jen otázkou času, kdy bude Ortegová odvolána.

Nové Ústavodárné shromáždění bude mít podle právních expertů výjimečné pravomoci. Opozice se obává, že zruší parlament a odvolá generální prokurátorku, která v posledních měsících kritizuje vládu a nejvyšší soud za neústavní kroky. Ústavodárné shromáždění, které je pověřeno změnou ústavy, poprvé zasedne v pátek v budově parlamentu, který po volbách z roku 2015 ovládá opozice.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.