Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovatel Mueller prý v ruské kauze pracuje s velkou porotou. Je možné, že připravuje obvinění

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Podle informací agentur Reuters a AP spolupracuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller při vyšetřování takzvané ruské kauzy prezidenta Donalda Trumpa s velkou porotou. Je tedy možné, že se už připravují obvinění.

Prezidentovi právníci ve čtvrtek již poněkolikáté prohlásili, že samotného šéfa Bílého domu se vyšetřování netýká. Sám Trump na čtvrteční schůzce označil ruskou kauzu za "vykonstruovanou".

Velkou porotu složenou z amerických občanů používají vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění.

Sestavení poroty přímo neznamená, že k obvinění dojde, umožňuje však vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.

List The Wall Street Journal, který o porotě informoval jako první, napsal, že byla ustavena již před několika týdny. Podle Reuters již požádala o důkazy či svědecké výpovědi v souvislosti s loňskou schůzkou prezidentova syna Donalda Trumpa mladšího s ruskou právničkou, která mu podle zveřejněných e-mailů slibovala kompromitující informace o prezidentské sokyni jeho otce Hillary Clintonové. Schůzce byli přítomni rovněž Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf kampaně Paul Manafort.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy