reklama

Trinh Xuan Thanh byl unesen v centru Berlína za bílého dne v automobilu, který měl údajně českou státní poznávací značku. Únos, o němž německá diplomacie informovala ve středu, vyvolal diplomatickou roztržku mezi Berlínem a Hanojí.

„Neprosili jsme ho, aby odešel, ale požadovali jsme, aby odešel, protože pevně věříme, že je to osoba, která se podílela na únosu," řekl o rozvědčíkovi Gabriel. „Vše podporuje předpoklad, že on - s pomocí vietnamské tajné služby a s využitím své rezidence na vietnamské ambasádě v Německu - unesl osobu, která (v Německu) žádala o azyl," dodal Gabriel. Německo proto podle něj zvažuje proti Vietnamu další kroky.

Už ve středu vyzval Berlín nejmenovaného zástupce vietnamské zpravodajské služby působícího na vietnamském velvyslanectví v Berlíně, aby do 48 hodin opustil zemi. Únos německé ministerstvo zahraničí označilo za bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Thanhův německý právník Victor Pfaff řekl, že svědkové popsali, jak ozbrojení muži 23. července násilím natlačili muže a ženu do automobilu s českou poznávací značkou před hotelem Sheraton v berlínské čtvrti Tiergarten. Podle nepotvrzených zpráv německých médií byl Thanh převezen do Vietnamu přes "východní zemi", přičemž akce byla prezentována jako lékařský transport. Případ kromě berlínských úřadů vyšetřuje i česká policie.

Podle vietnamské policie byl někdejší komunistický funkcionář a manažer v pondělí večer zatčen ve své vlasti. Úřadům se prý sám vydal. Thanh je vietnamskými úřady podezírán, že jako šéf dceřiné firmy státního ropného koncernu PetroVietnam zavinil ztrátu kolem 125 milionů eur (téměř 3,4 miliardy korun). Vietnam se u německých úřadů domáhal jeho vydání, zatímco Thanh v Německu žádal o azyl. Podle Pfaffa hrozí jeho klientovi ve vlasti možná i trest smrti.