Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA oficiálně oznámily OSN odstoupení od dohody o klimatu

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Americké ministerstvo zahraničí oficiálně oznámilo Organizaci spojených národů, že chce odstoupit od pařížské dohody o klimatu.

Oznámení však neznamená formální zahájení procesu odstoupení od dohody, upozornila agentura AP.

Oznámení je považováno převážně jako symbolické, protože země může odstoupit od nové mezinárodní dohody, jakou je pařížská dohoda o klimatu, nejdříve tři roky poté, co vstoupí v platnost. V případě pařížské dohody je to 4. listopadu 2019. Celý proces pak trvá rok. To znamená, že odstoupení od smlouvy může být dokončen nejdříve po nových prezidentských volbách v roce 2020. Nový prezident pak může rozhodnout o opětovném připojení k dohodě.

"Spojené státy podporují vyvážený přístup k politice v oblasti klimatu," uvedlo ministerstvo v prohlášení. Vyvážený přístup je podle USA takový, že se sníží emise, ale současně se podpoří hospodářský růst a zajistí energetická bezpečnost. Ministerstvo rovněž uvedlo, že USA se budou nadále účastnit mezinárodních setkání a jednání o změnách klimatu.

Prezident Donald Trump oznámil rozhodnutí o odstoupení od dohody na počátku června. Uvedl, že dohoda by stála Američany biliony dolarů, zrušila pracovní místa a brzdila ropný, plynárenský, uhelný a zpracovatelský průmysl. Uvedl ale také, že je otevřený novému projednání podmínek dohody.

Témata:  USA OSN (Organizace spojených národů) COP 21 (klimatická konference v Paříži 2015)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.