Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie potřebuje peníze. Chystá velkou privatizaci

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský stát plánuje odprodat svůj podíl v některých firmách jako je národní loterijní společnost, hlavní pařížský provozovatel letišť a další státní podniky, které nejsou považovány za strategické.

Peníze potřebuje do nového fondu inovací, jehož zřízení před volbami sliboval prezident Emmanuel Macron. Vlna privatizací, která by měla státu podle oznámení ministerstva financí z minulého měsíce vynést deset miliard eur (261 miliard Kč), se podle bankovních zdrojů chystá na podzim.

První privatizace by mohly být zahájeny již mezi koncem tohoto měsíce a začátkem října, řekly agentuře Reuters zdroje z bank. Privatizace se nebude týkat obranného, leteckého a jaderného průmyslu. To z ní vylučuje společnosti jako je Thales, Safran, Airbus nebo EDF.

Horkým kandidátem na částečnou privatizaci je naopak národní loterijní společnost La Française des jeux (FDJ). Stát ve firmě, která je druhou největší loterijní společností v Evropě po italském podniku Lottomatica a loni měla obrat 14,3 miliardy eur, vlastní 72 procent.

Témata:  Francie firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.