reklama

Omezit s ní styky, o což je žádaly Spojené státy, ale nehodlají. Severní Korea minulý měsíc dvakrát otestovala mezikontinentální balistické rakety. Ty by mohly podle USA zasáhnout i americké území. O návrhu rezoluce USA, předpokládající zpřísnění sankcí vůči Severní Koreji, má dnes hlasovat Rada bezpečnosti OSN.

Spojené státy požadují vyloučení Severní Koreje z regionálního fóra ASEAN, které sdružuje 27 členů včetně právě USA, Ruska, Japonska, obou Korejí a Číny. Podle šéfa filipínské diplomacie je ale žádoucí vést s již dosti izolovanou zemí dialog.

Deset ministrů zahraničních věcí států ASEAN vyjádřilo obavy z "vážného ohrožení" míru a stability a zvolilo tentokrát ostřejší tón než obvykle. Varovali Pchjongjang, že jako členský stát největšího asijského bezpečnostního fóra má povinnost vyhýbat se konfliktům.

Ochotu setkat se se svým severokorejským protějškem vyjádřila šéfka jihokorejské diplomacie Kang Kjong-wha. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho odcestoval z Pchjongjangu do Manily ale teprve dnes a jednání, které vyústilo v prohlášení věnovaném KLDR, nebyl přítomen, napsala agentura Reuters.