reklama

Severní Korea ve čtvrtek ostře kritizovala Spojené státy americké za poslední sankce namířené na komunistický režim. V rozhovoru se severokorejskou centrální zpravodajskou agenturou mluvčí ministerstva zahraničí zákon odsoudil. Podle Pchjongjangu sankce ospravedlňují rozvoj jaderných zbraní v zemi.

„Přijetí zákona o sankcích vůči KLDR není nic víc než jen poslední snaha těch, kteří jsou vyděšeni sérií kroků přijatých KLDR, které vedou k rychlému rozvoji sofistikované jaderné síly," cituje jeho slova jihokorejská agentura Jonhap.

Mluvčí také obvinil USA ze zpochybnění Charty OSN a mezinárodního práva tím, že uplatňují své federální právo na mezinárodní vztahy. „To je důvod, proč KLDR důrazně odsuzuje a odmítá tzv. jednostranné sankce ze strany USA. Všechny ostatní země na světě musí vážně uvažovat nad nehorázným a protiprávním činem USA," uvedl.

Nový zákon sankcionuje ty, kteří poskytují Severu ropu a další produkty, které napomáhají jejímu jadernému a raketovému programu. Jde o první sankce uvalené na KLDR po posledních severokorejských testech mezikontinentálních balistických raket. Tyto sankce zároveň zakazují vstup severokorejských lodí a zboží vyrobeného při nucených pracích v KLDR do USA.

„Sankční kampaň USA by mohla fungovat na jiné země, ale nikdy ne na KLDR," prohlásil mluvčí. „Sankce USA poskytují další důvod k tomu, aby KLDR zintenzivnila vývoj jaderné síly. Spojené státy by raději měly zajistit svou domácí bezpečnost, než aby plýtvaly svou energii na beznadějné sankce proti KLDR."