Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Trumpem se nepočítá. Část republikánů ho v dalších volbách nechce

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Čelní američtí republikáni již údajně plánují příští prezidentskou volbu bez Donalda Trumpa. Podle listu The New York Times jej považují za slabého prezidenta.

Jako o možném kandidátovi se podle listu hovoří i o současném viceprezidentovi Mikeu Penceovi. Ten ale dnes takové informace odmítl jako nepravdivé, podle něj jde jen o další pokus médií rozdělit americkou administrativu.

"Tvrzení v tomto článku jsou rozhodně nepravdivá a představují jen další pokus médií rozdělit tuto administrativu," uvedl Pence v prohlášení. Pence podle agentury Reuters rovněž uvedl, že celý jeho tým se zaměřuje na pokračování Trumpovy agendy a má vizi, že Trump bude v roce 2020 znovuzvolen. "Jakákoli jiná tvrzení jsou směšná a absurdní," uvedl Pence.

Podle listu The New York Times navštěvují někteří republikáni neobvykle často volební okrsky. To se dá považovat za svého druhu stínovou volební kampaň proti Donaldu Trumpovi. Případní kandidáti prý již navázali kontakt s důležitými sponzory a pracují na svém kandidátském profilu, napsal americký list s odvoláním na 75 rozhovorů se zástupci z řad členů Republikánské strany, Kongresu, velkých sponzorů a stratégů.

Pokud by Republikánská strana nepodpořila vlastního prezidenta, šlo by o neobvyklý krok. Trump zatím neoznámil, zda se bude o ucházet o znovuzvolení, úřadující prezidenti obvykle ale znovu kandidují.

Četní republikáni ovšem už dali jasně najevo, že volba je otevřená a že na startovní čáře se už připravují uchazeči. "Spatřují v tomto prezidentovi slabost", říká jeden z největších Trumpových oponentů, senátor John McCain.

Ambice některých jsou očividné, u jiných se dají uhodnout, uvedl The New York Times. Trumpův viceprezident Mike Pence už má dárcovský výbor, který úspěšně konkuruje Trumpovu. Jeho kalendář je tak plný, že někteří žertují, že se nechová jako viceprezident, ale jako kandidát na prezidenta.

Témata:  USA Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy