Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zvažují reakci na ruskou odvetu, zareagují do začátku září

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Manila - Spojené státy zareagují okolo 1. září na ruské opatření, nutící je k výraznému snížení personálu zastupitelských úřadů USA v Rusku. Řekl to novinářům šéf americké diplomacie Rex Tillerson po schůzce se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

USA podle ministra vidí vztahy s Ruskem pragmaticky, obě země mohou spolupracovat na řešení problémů. Přál by si také, aby Rusko pochopilo, že vměšování do voleb je vážný incident.

Tillerson řekl, že pověděl Lavrovovi, že USA se ještě nerozhodly, jak na ruský postup odpoví. Zadal ruskému ministrovi "několik objasňujících otázek" ohledně ruské odvety za nové sankce, prosazené Kongresem USA.

Rusko nedávno ohlásilo, že USA musí omezit do 1. září svůj personál na velvyslanectví a konzulátech v Rusku o 755 pracovníků. Vznikl tím jistý zmatek, protože tolik Američanů na zastupitelských úřadech v Rusku ani nepracuje, poznamenala agentura AP. Ruská média předpokládají, že ruské odvetné opatření postihne především ruské zaměstnance americké ambasády a konzulátů.

Lavrov po nedělní schůzce uvedl, že Tillersonovi objasnil důvod a vysvětlil podstatu odvetných opatření Moskvy po přijetí nových amerických sankcí vůči Rusku na začátku měsíce. Moskva je připravena k normalizaci dialogu s Washingtonem, jestli se USA vzdají konfrontačního kurzu, informovalo o schůzce ruské ministerstvo zahraničí.

Témata:  USA Rusko Rex Tillerson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy