reklama

Zatčeno bylo dohromady 27 osob, informovala dnes s odvoláním na místní média agentura Reuters. S Íránem prý na zásahu spolupracoval další stát, ten však íránská agentura IRNA nejmenovala.

Na íránské půdě bylo zatčeno 17 lidí, dalších deset pak ve velitelství skupiny mimo Írán. Pět osob ze zatčených 17 se chystalo v nejbližší době podniknout teroristické útoky, zbytek jim pomáhal.

"Teroristé se snažili (zbraně a střelivo) propašovat do země ukryté v domácích spotřebičích," citovala IRNA prohlášení ministerstva vnitra. V něm se také píše, že skupina byla napojena na IS a chystala útoky na blíže nespecifikovaná náboženská místa.

Rdikálové z IS se v červnu přihlásili k útoku na íránský parlament a mauzoleum zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního, při němž zemřelo 18 lidí a další desítky byly zraněny. Podle Reuters šlo tehdy o první útok IS v Íránu. Írán je na straně místních vlád zapojen do konfliktů v Sýrii a v Iráku a sunnitský IS jeho převážně šíitskou populaci považuje za kacíře.