Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I Slováci musí řešit koaliční krizi, Fico svolal schůzku

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava – V Bratislavě dnes jednají šéfové tří vládních stran, které pozval premiér Robert Fico. Schůzka byla svolána poté, co Slovenská národní strana (SNS) v pondělí oznámila, že vypovídá koaliční smlouvu.

Schůzku předáků slovenských koaličních stran provázejí spekulace, zda hrozí pád kabinetu a předčasné volby, anebo zda jde jen o běžné třenice koaličních stran. Fico coby šéf strany Směr a předseda další vládní strany Most-Híd Béla Bugár očekávají od předsedy SNS Andreje Danka vysvětlení.

„Zvolil jsem tento způsob, protože bez absolutní revize koaliční smlouvy nelze fungovat," prohlásil Danko po ranním jednání předsednictva SNS, než se odebral na koaliční radu. Dal jasně najevo, že se mu stávající poměry v koalici nelíbí. „Takto jsem si efektivní řízení státu nepředstavoval," poznamenal.

Poslanec SNS Anton Hrnko se nechal slyšet, že krizi způsobila ztráta důvěry mezi koaličními partnery, tedy nejen skandál okolo rozdělení peněz z Evropské unie na ministerstvu školství, které je v rukou SNS. „Jestli zodpovědnost, tak pak zodpovědnost všech, nejen jednoho," komentoval úvahy o setrvání či odvolání ministra školství Petra Plavčana.

Bugár se novinářům čekajícím v hotelu Bôrik vyhnul, zatímco Fico jim vzkázal, že jsou „trapní", a to „úplně všichni".

Témata:  Slovensko Robert Fico Smer SD

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy