Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelské bezpečnostní složky porušují lidská práva, zodpovědnost ale nese vláda, tvrdí OSN

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva/Caracas - Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva dnes v Ženevě prohlásil, že venezuelská vláda nese zodpovědnost za porušování lidských práv, kterého se dopouštějí bezpečnostní složky při potlačování demonstrací. Jeho slova cituje agentura Reuters.

Podle vyšetřovací zprávy úřadu nesou bezpečnostní složky vinu za nejméně 46 ze 124 úmrtí při protivládních protestech, které ve Venezuele trvají od dubna. „Obáváme se eskalace situace ve Venezuele. Lidská práva jsou tam stále porušována a máme obavy o směr, jakým se další vývoj bude ubírat," řekla novinářům v Ženevě mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Shamdasaniová.

Venezuelské bezpečnostní složky podle ní systematicky a neustále používají nepřiměřenou sílu vůči demonstrantům a zadrženým, v některých případech lze jejich chování označit jako mučení.

Úřad OSN vyšetřuje 124 úmrtí při demonstracích ve Venezuele, z nichž 46 mají nejspíš na svědomí bezpečnostní složky a 27 ozbrojené bandy civilistů, které, jak tvrdí, „brání socialistickou revoluci". Úřad také uvedl, že od dubna bylo ve Venezuele zatčeno přes pět tisíc lidí, z toho tisíc jich je stále ve vazbě.

Údaje komisaře OSN vycházejí z více než 130 rozhovorů s lidmi z Venezuely, které se uskutečnily přes internet či s uprchlíky v Panamě. Ještě tento měsíc by měla být v Ženevě zveřejněna širší zpráva o vyšetřování.

Komisař OSN se dnes také opět zastal generální prokurátorky Luisy Ortegové, kterou režim o víkendu odvolal z funkce. Ortegová, která byla dříve zastánkyní socialistické vlády, už několik měsíců kritizuje vládu a nejvyšší soud za neústavní a nedemokratické kroky.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy