Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je americká společnost v krizi? Známý analytik rozebírá současnou situaci

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

Skutečnou otázkou ohledně loňských amerických prezidentských voleb není ani tak to, proč v nich zvítězil Donald Trump, ale spíše to, jak se vůbec mohl dostat tak daleko, míní známý politický analytik a komentátor Fareed Zakaria. V komentáři pro server CNN vysvětluje, že Trump byl zcela nekonvenční kandidát, který porušoval veškerá pravidla a říkal věci, jež by zničily kohokoliv jiného, kdo by se o prezidentský úřad ucházel.

Čtyři dělící linie

"Proč tedy (Trump) prorazil?" ptá se Zakaria. Odpověď podle něj zní, že Spojené státy jsou momentálně rozdělené podél čtyř linií, přičemž každá z nich posiluje ty další. Analytik je nazývá čtyřmi osami.      

První z nich představuje podle odborníka kapitalismus. "Bývaly časy, kdy ekonomika Ameriky kráčela spolu s její střední třídou," vysvětluje Zakaria s tím, že jak ekonomika rostla, rostla i zaměstnanost a mzdy střední třídy.

Tato linie byla v posledních pár desetiletích narušena, konstatuje expert. Poukazuje, že ekonomika sice pulzuje, ale nyní obohacuje především ty, kteří mají vzdělání, zkušenosti a kapitál, zatímco ostatní Američané přicházejí zkrátka.

Jako druhou dělící osu identifikoval Zakaria kulturu. Připomíná, že v posledních desetiletích zažívaly USA rozsáhlou imigraci a Afroameričané a Hispánci se dostávají stále více do středu společnosti, stejně jako byli zrovnoprávněni homosexuálové. "To vše znamená, že novým kulturám a narativům se dostává pozornosti země," podotýká analytik.

Tato situace znepokojuje segment starší, bílé populace, která se obává, že kultura, v níž sama vyrostla, mizí, poukazuje Zakaria. Odkazuje na rozsáhlou studii společnosti PRRI, podle níž "strach z kulturního posunu" představoval hlavní impulz k volbě Trumpa hned po stranické loajalitě.

"Třetí rozdělení v dnešní Americe je třídní," pokračuje expert. Míní, že zvolení Trumpa bylo především "třídní rebelií", kdy se dělnická třída vzbouřila proti "všeznalým" elitám řídícím zemi. Právě tito voliči budou držet s Donaldem Trumpem, ať bude mlátit sebeprázdnější slámu, než aby dali zapravdu pohledu, který na prezidenta zastávají městské elity, očekává Zakaria.

Poslední, čtvrtou osou je podle analytika komunikace. Amerika již není zemí, kde lidé sledovali tři televizní stanice, které poskytovaly uniformní pohled na svět, uvádí Zakaria. Doplňuje, že nyní si každý může vybrat vlastní kanál, zdroj informací, ba dokonce i vlastní fakta.       

Zemi je třeba sjednotit

Všechny uvedený síly působily celá desetiletí, ale v posledních letech je republikánská strana byla schopná lépe využít a identifikovat se s těmi Američany, kteří cítí frustraci, znepokojení, hněv, ne-li zoufalství ohledně toho, jakým směrem se USA ubírají, deklaruje expert.   

Donald Trump dokázal z těchto trendů získat kapitál v ještě větší míře, když otevřeně hovořil o ekonomických obavách lidí, strachu z jiných kultur a třídní rebelii, píše Zakaria. Připomíná, že magnát sliboval jednoduchá řešení, převážně zaměřená na druhé - Mexičany, muslimy, Číňany a pochopitelně elity a média.   

"Zafungovalo to. Vyhrál," shrnuje odborník. To, zda budou tato opatření skutečně přijata, je podle něj jinou věcí, ale skutečným vítězstvím pro USA bude, pokud se někdo na uvedené síly rozdělující americkou společnost podívá hlouběji a pokusí se přijít s politikou, která je přemostí.  

Spíše než přijmout, že Amerika musí zůstat zemí rozdělenou mezi dva tábory, které si vzájemně nerozumí, cítí hořkost a nepřátelství, je potřeba, aby politik či politička mluvili jazykem, který USA sjednotí, nabádá Zakaria.

"Takový typ vůdce by neznamenal pouze volební vítězství, ale také čestné místo v amerických dějinách," uzavírá analytik.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy