Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské společnosti expandují: Za nákupy utratí firem v zahraničí 1,5 bilionu dolarů

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking - Čínské společnosti utratí v příštím desetiletí za nákupy a investice do firem v zahraničí 1,5 bilionu dolarů (33,4 bilionu Kč). To je o 70 procent více než v předchozím desetiletí.

Částka prudce vzroste, přestože regulátoři doma i v zahraničí se snaží blokovat některé dohody. Vyplývá to ze zprávy právní firmy Linklaters LLP specializující se na poradenství při fúzích a akvizicích, kterou zveřejnila agentura Bloomberg.

Vládní politika povzbuzuje čínské firmy, aby investovaly do výrobních kapacit, zejména do vyspělé technologie. Mezinárodní obchod pak pomůže pokračovat v těchto dohodách. V minulých deseti letech čínští kupci utratili za majetek v jiných zemích 880 miliard USD.

Zda bude nabídka od čínské firmy nakonec přijatá, bude záviset na schopnosti těchto firem překonat obavy o národní bezpečnost a státní zájmy v dané zemi. Loni tyto obavy způsobily krach dohod v hodnotě 75 miliard USD, uvádí Linklaters. Čína také bude muset ustoupit mezinárodnímu tlaku, aby liberalizovala své trhy.

Regulační úřady většinou blokují nabídky Číňanů na společnosti z průmyslových odvětví, která jsou považována za důležité pro národní hospodářství nebo národní bezpečnost, jako infrastruktura a technologie.

Témata:  Čína ekonomika firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy