Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé EU nesnáší? Průzkumy ukazují něco úplně jiného

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Nejnovější data Eurobarometru ukazují, že ani brexit negativně neovlivnil vnímání Evropské unie (EU) většiny jejího obyvatelstva. Občané jednotlivých států jsou také čím dál více spokojenější s hospodářským vývojem ve svých zemích. Největší strach mají z terorismu a imigrace.

Průzkum Eurobarometru z jara roku 2017 byl právě zveřejněn a potvrzuje pozitivní trendy týkající se budoucnosti a představy o EU. Z průzkumů lze vyčíst pět hlavních trendů. 

Portugalci jsou v otázce hospodářství velcí optimisté

Prvním trendem je rostoucí obliba EU a také rostoucí důvěra Evropanů vůči této instituci. Celkem 56 procent obyvatel evropských států je s Unií spokojeno. To je nárůst o šest procent oproti předchozímu půl roku. Nejvíce narostla důvěra ve Francii (o 14 procent), ale i v Dánsku (o 13 procent) a v Portugalsku (o 10 procent). Co se týče důvěru v EU, instituci věří 46 procent obyvatelstva. Pozitivně vykresluje EU 40 procent obyvatel Unie. 

Druhým trendem je, že polovina Evropanů věří, že se jejich hospodářství zotavilo a daří se mu dobře. Největší optimismus zavládl ve Finsku (o 19 procent), v Portugalsku (o 18 procent) a v Maďarsku (o 11 procent). Lepší ekonomickou kondici pociťují také v Polsku, Estonsku a ve Francii. 

Slováci milují euro, Němci jsou největšími Evropany

Třetím trendem je stabilita přesvědčení, že euro je pozitivní.V rámci eurozóny si 3 ze 4 občanů myslí, že euro je dobré a podporuje ho jako jednotnou měnu. Jedná se tak o největší oblibu společné měny od roku 2004. V Evropské unii jako celku věří euru 60 procent respondentů. Největší nárůst obliby eura lze pozorovat v Rakousku (o 6 procent), na Kypru (o 8 procent) a  v Rumunsku (o 5 procent). Největší oblibou eura se mohou pyšnit Slováci (přes 80 procent), Němci, Slovinci a Estonci. 

Čtvrtým trendem je posílení pocitu "evropského občana". Celých 68 procent oslovených respondentů uvedlo, že se cítí být "Evropany". To je nejlepší výsledek vůbec. Jako největší Evropané se cítí Irové, Němci (82 procent), Dánové a Finové (81 procent) a Poláci s Portugalci (80 procent).

Evropany děsí teror a imigrace 

Zapáté se ukázalo, že evropské státy poprvé v dějinách vnímají jako svou největší hrozbu riziko terorismu a teroristického útoku. Celých 44 procent respondentů vnímá teror jako hlavní hrozbu, druhou největší hrozbou je podle průzkumu imigrace (38 procent), třetí ekonomická situace (18 procent). Evropany trápí také nezaměstnanost, kriminalita a stav veřejných financí jednotlivých zemí. Průzkumu se účastnilo přes 33 tisíc obyvatel evropských zemí.

Témata:  EU Evropská komise (EK) Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy