Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravuje se Rusko na útok proti Západu? Rozsáhlé vojenské cvičení vzbuzuje obavy

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva/Minsk - USA a EU se připravují na ruské masivní vojenské cvičení zvané Zapad (Západ), největší demonstraci vojenské síly Ruska během vlády ruského prezidenta, Vladimíra Putina. Minulý týden poslalo Evropské velitelství EU10 letounů A-10 Thunderbolts a Special Forces MC-130J Commando II do Estonska, zatímco NATO pokračovalo ve velkých námořních cvičeních v severním Atlantiku. Pobaltské státy Estonsko, Litva a Lotyšsko se dívají na operaci Zapad s obzvláštními obavami. Litevský ministr zahraničí Raimundas Karoblis nazval cvičení za „simulací" útoku na NATO. Magazín The National Interest se snaží podat nezaujatou zprávu o tom, jaké jsou skutečné cíle operace.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, aby uklidnil znepokojené státy i NATO, uvedl, že Zapad bude zahrnovat nejvýše 13 000 vojáků. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg však na tiskové konferenci minulý měsíc řekl, že: „Máme všechny důvody se domnívat, že se může účastnit podstatně více vojáků než (kolik uvádí) oficiální hlášená čísla.“ USA se domnívají, že bude zapojeno až 100 000 personálu. Podle ukrajinských představitelů cvičení je jen zástěrkou pro napadnutí Ukrajiny ze severu.

Oficiální podoba a cíle cvičení

The National Interest se domnívá, že tato panika je zbytečně hysterická. Poukazuje na to, že cvičení Zapad je pravidelně naplánovaná událost, které probíhá každé čtyři roky od roku 1999. Je navíc součástí  každoročně rotující řady rozsáhlých cvičení, které jsou základními body každoročního tréninkového cyklu ruské armády. Série se točí podle čtyř hlavních ruských operačních strategických příkazů (východní, kavkazské, střední a západní), podle kterých jsou nazvány jednotlivá cvičení. Podobná významná strategická operační cvičení se uskutečnila také na podzim v průběhu sovětského období.

Již před čtyřmi lety se tedy vědělo, že operace proběhne, jen nebylo jasné, jaké budou její přesné parametry a rozsah. Cvičení Zapad z roku 2013 např. zahrnovalo přibližně 75 000 vojáků a personálu. Nesrovnalosti v číslech, které uvádí USA a Rusko ohledně letošního cvičení zřejmě vyplývá z neshody ohledně toho, kdo by měl být počítán, domnívá se The National Interest.  Nejvyšší západní čísla obvykle zahrnují nejen členy ruských ozbrojených sil, ale také personál bezpečnostních agentur a civilních úředníků, kteří se mohou účastnit částí cvičení. Ruská armáda se navíc může rozhodnout provést další související cviky, které nejsou technicky součástí Zapadu 2017, a proto nejsou zahrnuty do oficiálního prohlášení o počtu zapojených jednotek.

Zapad proběhne 14.-20. září v Bělorusku. Celkový počet ruských vojsk na území Běloruska by neměl překročit 3000 osob. Oficiálně se podle ruského ministra obrany bude cvičení zaměřovat na „společné plánování, taktiku velení a společné vojenské formace". Ruští představitelé nicméně neskrývají, že rozsah a forma cvičení jsou řízeny částečně z obav Moskvy ohledně zvýšené přítomnosti vojsk NATO ve východní Evropě a ze strachu ze západních agentů, kteří mají podněcovat změnu režimu v spřáteleném a protesty stiženém státě. Proto se očekává, že Zapad bude klást důraz na zlepšení koordinace mezi ruskými a běloruskými speciálními silami, jakožto i se sílami od jiných agentur pověřených řešením vnitřních konfliktů.

Skutečné cíle cvičení

Zapad a další typy cvičení jsou oficiálně označována jako zřízená k obraně Ruska (a spojeneckých států, jako je Bělorusko) proti nepojmenovaným útočným nepřátelským mocnostem. V minulosti tyto zdánlivě defenzivní cvičení zahrnovaly prvky útočných manévrů. Nicméně, pravděpodobnost, že toto cvičení slouží jako zástěrka pro nějaký podobný temný cíl, ať jde o útok na Ukrajinu nebo Litvu nebo o zastrašování Běloruska, je prakticky nulová, domnívá se The National Interest. Podle některých moskevských analytiků je cvičení neobyčejně malého rozsahu z toho důvodu, aby nevedlo k protireakci od NATO.

Skutečné cíle těchto cvičení se v posledních 10-15 letech nezměnily. Vojenským cílem Ruska je zdůraznit své schopnosti provádět rozsáhlé společné operace, které zahrnují více poboček ozbrojených sil a vyžadují využití rozsáhlých logistických sítí k přesunu sil z jedné části země do druhé. Zapad 2017 a další cvičení v této řadě se také snaží rozvíjet vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Běloruskem, protože Bělorusko je nejschopnějším vojenským spojencem Ruska a slouží jako kritická nárazní zóna mezi Ruskem a členskými státy NATO. Bělorusko má pro Rusko strategický význam i proto, že zdejší intervence NATO je považována za jednu z nejpravděpodobnějších příčin velké vojenské konfrontace mezi Ruskem a Západem.

Z politického hlediska má Zapad 2017 být ukázkou připravenosti Ruska bojovat proti jakýmkoliv agresivním činnostem NATO a přinutit tak Západ, aby od nich odstoupil. The National Interest poukazuje na to, že navzdory západnímu vnímání ruské agresivity se Rusko nadále cítí relativně slabé ve srovnání se Spojenými státy a jejich spojenci. V důsledku toho se snaží zvýraznit své schopnosti bránit se, a to jak proti přímému útoku, tak proti úsilí o změnu režimu. Nedávné příběhy západních médií, které zdůrazňují potenciální velikost cvičení, tak prakticky naplňující cíle Ruska a šíří tu zprávu, kterou touto operací chce Rusko vyslat.

The National Interest vykresluje pravděpodobný scénář, jak bude cvičení probíhat a jaké budou na něj reakce. Během týdne, kdy bude probíhat, budou ruská i západní média se zaraženým dechem sledovat, co se z něj vyvine. Když se ruské armádní síly navrátí zpět na své základny, tak i svět se navrátí k normálu, jen odborníci na obou stranách začnou publikovat podrobné analýzy o tom, co cvičení skutečně ukázalo ohledně silných a slabých stránek ruské armády. To však bude do značné míry ignorováno západními sdělovacími prostředky, protože ty už budou mít jiný příběh k vyprávění.

Témata:  Rusko Ruská armáda Bělorusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy