Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce vyhlásit stav nouze, může za to epidemie užívání drog

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Americký prezident Donald Trump dnes ohlásil, že na epidemii užívání drog v USA zareaguje stavem nouze. Kongres už loni vyčlenil miliardu dolarů na dvouletý program boje proti šíření drog, žádné hmatatelné výsledky ale podle serveru Politico tento krok nepřinesl. Množství úmrtí na následky předávkování se loni v USA zvýšilo a dosáhlo víc než 60.000 případů. Rok předtím bylo zaznamenáno 52.500 úmrtí.

Podle serveru Politico dá krok vládě více pravomocí v boji s narkotiky a umožní Washingtonu i jednotlivým americkým státům čerpat více finančních prostředků. Trump uvedl, že oficiálně bude stav nouze vyhlášen po vyřízení nezbytných formalit.

„Drogová krize je naléhavá, což právě teď oznamuji oficiálně," konstatoval prezident. „Je to vážný problém, jaký jsme dosud neměli," dodal. Při úterním projevu na stejné téma řekl, že země bude s touto smrtící epidemií bojovat a Spojené státy zvítězí. „Nemáme jinou možnost," dodal.

Deník The Washington Post podotkl, že vyhlášení stavu nouze bude mít dva důsledky. Státy a obce, které se budou nacházet v zóně ohrožení, budou moci získat peníze z federálních fondů, stejně jako je tomu v případě tornád či jiných živelních pohrom. O vytvoření takových zón rozhodne Bílý dům. Uvolněné prostředky budou moci být využity při léčbě drogově závislých nebo při nákupu léků potřebných v případě předávkování.

Druhým důsledkem bude možnost odvolat některá omezení, která širšímu boji s drogovou závislosti brání. Program Medicaid, který financuje lékařskou pomoc sociálně slabým, například neumožňuje uvolnit prostředky na podporu léčby narkomanů v nemocnicích.

Témata:  Donald Trump USA drogy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.