Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při protestu separatistů v Kongu zemřelo 27 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Kinshasa – Na začátku týdne při protivládních protestech separatistické sekty v Kongu zemřelo nejméně 27 lidí. Většina mrtvých přišla o život v hlavním městě Kinshase.

Podle agentury Reuters to dnes oznámila mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Mezi oběťmi jsou i tři policisté.

V Kinshase v pondělí členové sekty Bundu dia Kongo (BDK) uspořádali pochod na protest proti prezidentovi Josephu Kabilovi, jenž v prosinci odmítl po konci funkčního období opustit úřad. Napadli také přísně střeženou věznici Makala, ze které v polovině května uprchlo na 4000 trestanců.

Bezpečnostní složky se střetly se členy BDK také na dalších místech metropole a v Matadi na jihozápadě země. Mluvčí policie dříve uvedl, že zahynuli tři strážci zákona a další tři utrpěli zraněni. Armádní zdroj mludí také o dvou mrtvých vojácích.

BDK po desetiletí požaduje odtržení regionu Střední Kongo od zbytku země a oživení dědictví předkoloniálního konžského království. Vůdce BDK Ne Muanda Nsemi v květnu uprchl z vězení a předem ohlásil nepokoje.

Témata:  Kongo EuroZprávy.cz lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.