Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádost o vydání Babiše a Faltýnka? Policie nepotřebovala souhlas žalobců, tvrdí zastupitelství

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V kauze Čapí hnízdo o chystané žádosti o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka policie státního zástupce jen informovala, souhlas žalobce s podáním žádosti nepotřebuje. ČTK to dnes řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. 

V médiích se objevily spekulace, že policie se státním zástupcem podání žádosti nedostatečně projednala. Podle Zenklové neměl státní zástupce k postupu policistů výhrady. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová doplnila, že se vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo sešel s dozorovým státním zástupcem před čtvrtečním podáním žádosti do Sněmovny dvakrát.

V pondělí 7. srpna nejprve osobně projednal se státním zástupcem důkazy a seznámil ho s dalším postupem a okruhem lidí, u kterých zvažuje zahájení trestního stíhání. „Vzhledem ke skutečnosti, že dvě z těchto osob požívají poslaneckou imunitu, byl státní zástupce zároveň zpraven o tom, že vyšetřovatel požádá Poslaneckou sněmovnu o udělení souhlasu s jejich trestním stíháním," uvedla Zoulová.

O tři dny později - ve čtvrtek 10. srpna dopoledne pak podle policejní mluvčí vyšetřovatel oznámil státnímu zástupci, že během odpoledne policie předá Sněmovně žádost o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání.

Podle Zenklové státní zástupce nepovažuje ani pondělní schůzku za konzultaci, ale pouze za informativní setkání. „Vyšetřovatel seznámil státního zástupce s výsledky trestního řízení a důkazní situací a mimo jiné se záměrem poslat do Sněmovny žádost o vydání. Státní zástupce vzal tuto informaci na vědomí a nevyjádřil žádné výhrady," popsala schůzku. „Ale policie tento procesní krok činí samostatně a souhlas státního zástupce nepotřebuje," dodala.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na 50milionovou evropskou dotaci.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek státní zástupci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy