Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie potřebuje čas, brexit však dotáhne až do konce, vzkazuje Londýn

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Británie potřebuje po ukončení jednání o vystoupení z Evropské unie určitou přechodnou dobu, aby zmírnila dopady tohoto kroku. To ale nemůže vést k váhavosti či přemýšlení o setrvání v unii.

V sobotu se na tom shodli dva přední ministři konzervativní vlády považovaní za protipóly v názorech na takzvaný brexit. Jejich společné vyjádření naznačuje smír mezi rozdělenými křídly strany premiérky Theresy Mayové, uvedla agentura Reuters.

"Myslíme si, že omezené přechodné období bude důležité pro rozšíření našich národních zájmů a poskytnutí větší jistoty podnikům - nemůže ale být nekonečné, nemůže se stát zadními vrátky k setrvání v EU," uvedli v článku pro dnešní vydání listu The Sunday Telegraph ministr financí Philip Hammond a ministr obchodu Liam Fox.

Zatímco Hammond patří mezi zastánce mírnější varianty brexitu a před časem prohlásil, že by mu nevadilo ponechat například imigrační politiku prakticky beze změn, Fox razí tvrdou linii zpřetrhání zásadních vazeb s unií.

Po březnu 2019, kdy skončí dvouleté jednání mezi oběma stranami a Británie by měla unii opustit, by sice mělo podle ministrů nastat toto přechodné období, odehrávat se však bude již zcela mimo důležité struktury unie.

"Říkáme oba jasně, že v průběhu tohoto období bude Británie mimo jednotný trh (EU) a mimo celní unii a bude třetí zemí, nikoli součástí evropských dohod," uvedli konzervativní politici.

Oba připustili, že přísnější imigrační pravidla a omezení počtu přistěhovalců nebude znamenat automatické zastavení všech cest obyvatel EU za prací do Británie. Britské společnosti "musejí mít možnost najmout si talenty, které potřebují, včetně těch z EU," uvedli ministři.

Londýn dnes dal najevo, že chce s vyjednáváním o brexitu pokročit do další fáze, i když s Evropskou unií dosud nebyl dojednán scénář rozchodu. Brusel chce napřed vyjednat podmínky odchodu Spojeného království, než začne řešit budoucí vztahy s Londýnem.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy