Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak velká je hrozba konfliktu mezi USA a KLDR? Experti prozradili víc

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Hrozba vojenského konfliktu mezi Spojenými státy a Severní Koreou není bezprostřední. Podle expertů je ale větší než před deseti lety.

Podle agentury AP se na tom dnes shodli ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo a poradce prezidenta USA pro národní bezpečnost generálporučík Herbert McMaster.

Oba činitelé dnes ujišťovali, že konfliktu se stále dá vyhnout. Zároveň ale podpořili tvrdě vyjadřovaný postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle nich si USA a jejich spojenci již nemohou dovolit dál přehlížet severokorejský vývoj mezikontinentálních balistických raket schopných nést jadernou hlavici.

"Nejsme blíž k válce než před týdnem, ale jsme blíž k válce, než jsme byli před deseti lety," řekl McMaster a dodal, že Trumpova vláda je v případě potřeby připravena s KLDR se vojensky vypořádat. Zdůraznil však, že USA vedou rozhodné diplomatické úsilí prostřednictvím ministra zahraničí Rexe Tillersona. To je spojeno s novými finančními sankcemi, které mají odradit severokorejského vůdce Kim Čong-una od dalších provokací.

Pompeo řekl, že dnes nic bezprostředně nehrozí. Podle něj mají Spojené státy "docela jasnou představu" o záměrech Severní Koreje. Nic bližšího k tomu ale Pompeo neřekl.

Témata:  USA Severní Korea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy