Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přišel kvůli násilí ve Virginii o člena poradního sboru

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Rasisticky motivované víkendové násilnosti ve Virginnii zapříčinily změnu v poradním sbor prezidenta Donalda Trumpa pro otázky výroby.

Generální ředitel třetí největší farmaceutické společnosti v USA - firmy Merck opustil řady Trumpových poradců. Kenneth Frazier, který je černoch, uvedl, že cítil „povinnost zaujmout postoj proti nesnášenlivosti a extremismu".

Frazier dnes řekl, že vedoucí představitelé země „musejí ctít (americké) základní hodnoty tím, že jasně odmítnou projevy nenávisti, bigotnosti a skupinové nadřazenosti".

Trump, jenž je pod silným tlakem, aby výslovně odsoudil příznivce bělošské nadvlády, kteří nepokoje v Charlottesville rozpoutali, Fraziera za jeho rozhodnutí kritizoval. Na twitteru poznamenal, že manažer aspoň získá více času na to, aby snížil vysoké ceny léků.

Farmaceutické firmy jsou v USA kvůli rostoucím cenám léků pod drobnohledem. Merck ale nepatří k firmám, které čelí kritice zákonodárců a monitorovacích skupin.

Šéf Merck není prvním manažerem, který pro neshody s Trumpem opouští skupiny poradců prezidenta. Například šéf společnosti Tesla Elon Musk či ředitel společnosti Walt Disney Bob Igero nedávno odešli kvůli odstoupení USA z Pařížské dohody o klimatu.

Charlottesville, univerzitní město ve státě Virginie, se v sobotu stalo dějištěm nejsilnějších rasistických projevů v USA za dlouhou dobu. Stovky bělošských rasistů a neonacistů procházely centrem města, provolávali rasistická hesla, mnozí hajlovali nebo viditelně nesli nacistické symboly. Jeden z bělošských radikálů se pak rozjel autem proti skupině poklidně protestujících lidí a podle svědků s nohou na plynu rozrážel dav; zabil přitom dvaatřicetiletou ženu a 19 lidí zranil.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy