Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žadatelé o azyl podávají tisíce žalob na rozhodnutí o azylu, německé soudy jsou zavalené

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německé správní soudy jsou kvůli neustále rostoucímu počtu žalob, které podávají migranti nespokojení s výsledkem azylového řízení na pokraji svých kapacit. Tvrdí to předseda Svazu německých správních soudců (BDVR).

Zhruba 200.000 by mohl dosáhnout počet žalob na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), které letos podají neúspěšní žadatelé o azyl v Německu. Loni jich bylo 100.000 a předloni 50.000.

„Lze říci, že situace je dramatická. Soudy praskají ve švech," řekl předseda BDVR Robert Seemüller. Jediným řešením je podle něj zvýšení počtu zaměstnanců správních soudů - soudců i pomocného personálu. Zatímco počet žalob se každým rokem zvyšuje, počet lidí, kteří o nich rozhodují, roste podle něj pouze zvolna. Problémem je i nedostatek vhodných kandidátů, řekl Seemüller.

Největší německý správní soud, který sídlí v metropoli Berlíně, je podle své předsedkyně Erny Viktorie Xalterové na hranici svých možností. V současnosti soudci projednávají 13.500 žalob podaných žadateli o azyl. To přitom podle Xalterové tvoří celých 65 procent všech žalob, kterými se místní soudci zabývají. Na konci roku 2015 bylo podobných žalob u berlínského správního soudu pouze 750.

Seemüller se domnívá, že kromě zvýšení počtu zaměstnanců a finančních prostředků by pomohlo i to, kdyby do věci zasáhl nejvyšší soud a rozhodl o určitých věcech v principu.

Témata:  Německo uprchlíci soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.