Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro oznámil vojenské cvičení. Budeme čelit extremistům a rasistům ze Spojených států, vzkazuje

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Tisíce lidí protestovaly v Caracasu proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Venezuelský prezident Nicolás Maduro jim oznámil, že nařídil na 26. a 27. srpna vojenské cvičení. Panují ovšem pochybnosti o tom, jak velkou podporu má Maduro v armádě.

"Tento národ je rozhodnutý čelit extremistům a rasistům ze Spojených států," prohlásil Maduro na demonstraci před prezidentským palácem, kde visel velký transparent "Trump pryč z Latinské Ameriky".

Podle agentury Reuters se Maduro demonstrací snaží získat politické body "bojem proti společnému nepříteli". Trumpovy páteční výroky o možném vojenském řešení o víkendu odsoudilo i několik zemí Latinské Ameriky, včetně těch, které Madurův režim kritizují jako autoritářský.

Proti autoritářskému prezidentovi Madurovi lidé v zemi už od dubna protestují, vláda demonstrace brutálně potlačuje. Zemřelo už přes 140 lidí, většina z nich na následky střelného zranění.

Demonstrace svolává opozice, která má už rok a půl většinu v parlamentu, jehož práci ale blokuje prezidentovi nakloněný nejvyšší soud. Vládní socialisté navíc nedávno sporným způsobem ustavili nový vlastní zákonodárný orgán.

Oficiálně ozbrojené síly deklarují, že stojí jednotně za vládou. V posledních týdnech ale několik důstojníků zveřejnilo na internetu videa, v nichž tvrdí opak. V pondělí publikovala na sociálních sítích video podporučice Evelyn Andradeová, která podobně jako dříve několik jejích předchůdců vyzvala ke vzpouře proti vládě.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy