Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un už má na stole plány útoku na Guam, rozhodnutí zatím odložil

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Severokorejská agentura KCNA dnes oznámila, že se vůdce Kim Čong-un seznámil s plány útoku na tichomořský ostrov Guam,. Prý se ale rozhodne až podle toho, jak se zachovají USA. Podle analytiků citovaných stanicí BBC může Kimovo váhání znamenat, že KLDR není k útoku na americké zámořské území plně připravena a hraje o čas.

Podle KCNA si Kim plány prohlédl a hovořil o nich s vojenskými veliteli. Agentura AP napsala, že Kim ocenil armádu za přípravu "přesného a detailního plánu" a řekl také, že bude sledovat "šílené a hloupé počínání Amerikánů". To, že chce vyčkat na to, jak se zachovají Spojené státy, je podle agentur znamením, že provokativní rétorika obou stran z minulých dní opadá.

Agentura AP připomněla, že o tom, zda je nyní na řadě diplomacie, se rozhodne příští týden, kdy se mají konat naplánované manévry armád Jižní Koreje a USA. Pro Pchjongjang je to vždy důvod ke znepokojení, KLDR manévry označuje za nácvik invaze na své území.

Kim už řekl, že KLDR provede další raketové testy, pokud budou USA provádět "krajně nebezpečné akce na Korejském poloostrově a v jeho blízkosti".

Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes vyzval KLDR, aby skončila s provokacemi a začala jednat o svém programu jaderných zbraní. V dnešním televizním projevu Mun řekl, že se Soul a Washington shodují, že by krize kolem severokorejských jaderných zbraní měla být řešena mírovou cestou.

Témata:  Severní Korea USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy