Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán se postavil novým sankcím USA: Můžeme obnovit jaderný program za den, vzkazuje Rúhání

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - Írán podle dnešního vyjádření prezidenta Hasana Rúháního odstoupí od dohody o svém jaderném programu, budou-li Spojené státy pokračovat v politice sankcí a donucování. Šéf Bílého domu Donald Trump prý není dobrým partnerem.

Americký Kongres v červenci schválil nové protiíránské sankce v reakci na íránské raketové testy, podporu skupin považovaných v USA za teroristické a za porušování lidských práv.

Teherán zkoušky balistických raket ovšem nepovažuje za porušení dohody, protože v rámci testů nezkouší jadernou technologii. Rúhání dnes prohlásil, že jeho země může jaderný program obnovit "za hodinu, za den", bude-li mu Washington stále hrozit a uvalovat na něj sankce.

"Neúspěch sankcí a donucování přivedl jejich (americké) předchozí administrativy k jednacímu stolu. Chtějí-li se ke svým metodám vrátit, vrátíme se i my do situace, jaká byla před uzavřením dohody," prohlásil prezident. Trump podle něj světu dokazuje, že není "dobrým partnerem", protože USA samy "porušují mezinárodní dohody".

Írán před dvěma lety podepsal dohodu o jaderném programu se šesti státy, mezi nimiž jsou také USA. Výměnou za zpomalení jaderného programu byly zrušeny mezinárodní protiíránské sankce.

Témata:  Írán Hasan Rúhání USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy