Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tlak na odvolání Trumpova hlavního stratéga Bannona roste, důvodem jsou jeho názory

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Hlavní stratég amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon nemá dle médií v Bílém domě jistý už ani týden. Rapidně se stupňuje tlak na prezidenta, aby svého blízkého spojence odvolal. Bývalý šéf ultrakonzervativního webu Breitbart News dlouhodobě vadí levici i řadě občanských skupin, které mu vyčítají xenofobní názory.

Bannon se po víkendovém krveprolití v Charlottesville, kde zemřela účastnice poklidné demonstrace po nárazu auta řízeného bělošským radikálem, ocitl v palbě kritiky demokratů i řady republikánů, kteří jsou přesvědčeni, že razí toleranci vůči skupinám propagujícím nadřazenost bělochů či krajně pravicovou ideologii.

Počet kritiků Bannona v posledních dnech začal výrazně růst a patří k nim i mnozí Trumpovi spolupracovníci včetně nového personálního šéfa jeho úřadu Johna Kellyho. Tento Trumpův oblíbený generál při inspekci náplně Bannonovy práce přišel na to, že má sice k dispozici rozsáhlý tým, ale nemá prakticky žádné konkrétní povinnosti.

"Myslím, že prezident má před sebou hodně dlouhou cestu ke zlepšení své veřejné popularity. Vyrazí na ni, pokud začne naslouchat jiným lidem než těm, kteří jej dovedli až takto hluboko," řekl televizi CNN republikánský kongresman Carlos Curbelo, který je stejně jako někteří další spolustraníci přesvědčen, že by Bannon měl přijít o svou funkci.

Proti Bannonovi se vyjadřují i další lidé z Bílého domu, jako je hlavní bezpečnostní poradce Herbert Raymond McMaster či Trumpův zeť Jared Kushner. V neděli jej kritizoval i někdejší krátkodobý šéf prezidentova tiskového oddělení Anthony Scaramucci.

Podle zdrojů televize CBS News by mohl Trump oznámit odvolání svého hlavního stratéga již tento týden.

Témata:  Donald Trump USA Steve Bannon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy