Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Portugalsku zuří 150 přírodních požárů, bojují s nimi tisíce hasičů

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Lisabon - V Portugalsku zuří asi 150 přírodních požárů, proti kterým dnes bojují zhruba 3 tisícovky hasičů. Plamenům nahrává vleklé horko a sucho, uvedla s odkazem na místní úřady agentura AP. 

Práci hasičů komplikují vedra a sucho, v nejbližších dnech se ale počasí podle předpovědí nezmění. Mluvčí úřadu pro civilní ochranu Patricia Gasparová řekla, že od 9. srpna bylo při požárech zraněno 55 lidí, z toho čtyři vážně.

Na uhašení ohně, který sužoval okolí města Vila de Rei v centrální části země už třetí den, bylo potřeba nasadit 800 hasičů a cisternová letadla. Z města bylo v pondělí evakuováno 112 osob.

Do boje s dalším požárem ve středním Portugalsku, jenž ohrožoval vesnice Ferreira do Zezere a Macedo de Cavaleiros, bylo zapojeno 300 hasičů. Počasí v nejbližších dnes práci hasičům neuleví: podle předpovědi budou teploty ve vnitrozemí dosahovat až 40 stupňů Celsia.

V sobotu úřad pro civilní ochranu zaznamenal v jediném dni rekordních 268 požárů. Úřad sdělil, že 90 procent z nich založili záměrné či náhodně lidé.

Letošní požáry strávily v Portugalsku více než třetinu lesního porostu. Při rozsáhlém lesním požáru, který v červnu zasáhl okolí obce Pedrógão Grande zemřelo 64 lidí.

Témata:  Portugalsko požáry

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy