Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo může za násilnosti v USA Podle Trumpa všichni

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa nesou vinu na víkendových násilnostech ve Virginii obě strany, v obou táborech jsou podle něj dobří i špatní lidé. Sbor šéfa Bílého domu opouštějí další lidé.

Univerzitní město Charlottesville se v sobotu stalo dějištěm nejsilnějších rasistických projevů v USA za dlouhou dobu. Stovky bělošských rasistů a neonacistů protestovaly proti plánům na odstranění sochy generála Roberta Leea z místního parku. V ulicích se poté střetli s táborem místních, kritizujících neonacismus a rasismus. Jeden z bělošských radikálů se pak rozjel autem proti skupině protestujících a zabil přitom dvaatřicetiletou ženu a 19 lidí zranil.

Trump v první reakci hovořil o odpovědnosti "mnoha stran", po silném tlaku médií a politiků ale v pondělí výslovně kritizoval rasisty a neonacisty. V úterý mimo jiné řekl, že levicoví demonstranti "násilně napadli druhou skupinu".

Trump byl již o víkendu také kritizován za pozdní reakci. "Prohlášení, které jsem udělal v sobotu, první prohlášení bylo dobré, ale nedělají se komentáře, dokud neznáte fakta," hájil se šéf Bílého domu. Také prohlásil, že za jeho vlády se rasová situace v zemi zlepšila. Dodal, že vytváření pracovních míst by mohlo mít pozitivní vliv na zmenšování projevů rasismu v zemi.

Trump se novinářů zeptal, zda by se měla také odstranit socha George Washingtona, protože měl doma otroky. Zastal se také svého hlavního stratéga Steva Bannona, jehož po víkendových násilnostech mnozí kritizovali, že je tolerantní vůči skupinám propagujícím nadřazenost bělochů či krajně pravicovou ideologii. Bannon podle Trumpa není rasista.

Po trojici podnikatelů oznámili odchod z Trumpova sboru také prezident největší federace odborových svazů ve Spojených státech AFL-CIO Richard Trumka a jeho zástupkyně Thea Leeová. Podle Trumka prezident toleruje rasismus a domácí terorismus, napsala agentura Reuters.

"Dnešní (úterní) připomínky prezidenta Trumpa popírají jeho včerejší vynucené poznámky o KKK (Ku-Klux-Klan) a neonacistech. Musíme rezignovat ve jménu amerických pracujících, kteří odmítají jakékoliv představy o legitimitě těchto bigotních skupin," uvedli Trumka a Leeová v prohlášení zveřejněném v úterý amerického času.

Témata:  Donald Trump USA rasismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy