Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média jsou na nohou. Prudce reagují na Trumpovy výroky

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Vystoupení amerického prezidenta Donalda Trumpa, v němž v úterý postavil na roveň bělošské nacionalisty a jejich odpůrce při srážkách v Charlottesville, vyvolalo v médiích záplavu reakcí. Šéf Bílého domu zaskočil i své poradce.

Den poté, co uklidnil členy své strany a jednoznačně odsoudil neonacistické skupiny při protestu v Charlottesville ve Virginii, prezident skoro nevysvětlitelně otočil, napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

Opravdovým tajemstvím je, proč to udělal. Neměl žádný skutečný důvod se o den později k celé kontroverzi vracet. Ale zjevně nemohl odolat a zdálo se, že chce dát průchod hněvu nad kritikou svého prvního sobotního prohlášení, které chtěl ospravedlnit tím, že excesy byly na straně stoupenců nadvlády bílé rasy i na straně jejich odpůrců, uvedl WSJ.

Trumpův argument, že mezi těmi, kdo prostě jen přišli demonstrovat proti stržení sochy z doby konfederace, jsou i dobří lidé, je v rozporu s videem, na němž bílí nacionalisté vykřikují hesla jako "Židé nás nenahradí" a "půda a krev", poznamenal deník.

Podle agentury Reuters prezidentovy výroky při vystoupení v Trump Tower v New Yorku místy hraničily se surrealismem. Trump vytáhl prohlášení, které četl v sobotu ve zjevné snaze ukázat, že přes kritiku byl jeho původní instinkt, že v Charlottesville bylo na vině "mnoho stran", správný, napsala agentura.

Vzdorná prohlášení ihned obnovila celou kontroverzi jen den poté, co se ji snažil uklidnit prohlášením odsuzujícím bělošské nacionalisty, uvedla televize Fox News. Citovala také známou konzervativní komentátorku Ann Coulterovou, která na twitteru po úterních Trumpových výrocích ocenila, že "dnes máme našeho lídra zpět".

Bojovný a nespoutaný prezident Trump ukázal svou autentickou politickou duši, uvedla na svém webu televize CNN. Podle ní šlo možná o nejpamátnější tiskovou konferenci v historii amerických prezidentů a určitě se stane určujícím okamžikem jeho administrativy. Neméně ohromující byl i tón Trumpova ničím nespoutaného vystoupení. Přímočarý styl připomínající proud vědomí nenechával žádné pochyby: Toto je skutečný Trump, ne předem připravené pondělní vystoupení v Bílém domě , kdy se snažil napravit původní selhání, kdy neodsoudil bílé rasisty, uvedla CNN.

Byl to projev, který oživí otázky, zda se Trumpova povaha hodí k výkonu prezidentské funkce. V době rostoucího napětí ve světě vyvolá obavy, že nebude jako nejvyšší velitel schopen v době krize kontrolovat své emoce, dodala CNN.

Podle nejmenovaného zdroje z Bílého domu citovaného stanicí CNN, personální šéf prezidentova úřadu John Kelly marně doufal, že prezident opustí téma rovnocenné viny rasistů i jejich oponentů na násilnostech ve Virginii a vrátí se k dohodnutému tématu.

Kelly Trumpovo energické vystoupení sledoval za modrým závěsem u řečnického pultu zřízeného v Trumpově rezidenci Trump Tower s napjatou tváří a občas skloněnou hlavou. "To byl celý on (Trump). To nebyl náš plán," sdělil k tiskové konferenci zdroj z Bílého domu.

Mezi přihlížejícími Trumpovými spolupracovníky chyběl kdysi prominentní poradce Stephen Bannon, o jehož odchodu z prezidentova týmu se spekuluje stále častěji. I to zajímalo novináře a Trump domněnky nerozptýlil, když odpověděl: "Uvidíme, co bude."

List The New York Times dnes napsal, že se Trump od rasistů a pravicových aktivistů s obtížemi distancoval už v kampani. Bývalý šéf Ku Klux Klanu Davide Duke v ní patřil k jeho stoupencům a Trump se proti těmto kruhům vyjádřil až pod tlakem jiných politiků a skupin.

Podle newyorského listu je znepokojivé, že se Trump projevuje stále stejně problematicky. Jeho základním nastavením je odveta. Cítí-li se ohrožen, uchyluje se k okázalosti. Politici doufali, že jmenování bývalého generála námořnictva Kellyho do funkce personálního šéfa Trumpova úřadu vnese do chaosu panujícímu v administrativě řád. Z tohoto důvodu se jiní také snaží vytlačit z Trumpova týmu provokatéra Bannona. Avšak jádrem problému nejsou spolupracovníci, nýbrž muž v čele, uvádí NYT.

Témata:  Donald Trump USA rasismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy