Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ruský ministr u soudu za korupci: Obvinění je vykonstruované, tvrdí

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Moskva - V Moskvě dnes začal soud s bývalým ruským ministrem hospodářství Alexejem Uljukajevem, který je obviněn z korupce. Vinu popírá, případ podle něj vykonstruovala ruská tajná služba (FSB), napsala agentura Interfax.

Zatčení exministra loni v listopadu vyvolalo v Moskvě značné pobouření, poprvé od konce Sovětského svazu byl zatčen úřadující člen federální vlády.

Exministr podle obžaloby vymáhal od státního ropného koncernu Rosněfť více než dva miliony dolarů (asi 50,3 milionu Kč v tehdejším kurzu) jako úplatek za podpis dokumentů k převzetí regionální ropné společnosti Bašněfť.

"Federální bezpečnostní služba (FSB) vykonstruovala vůči mně obvinění na základě lživého svědectví generálního ředitele Rosněfti Sergeje Sečina a (tehdejšího) bezpečnostního ředitele společnosti Olega Feoktistova," řekl dnes Uljukajev u soudu.

Společnost výroky exministra odmítla komentovat. "Vzhledem ke složité situaci Uljukajeva nebudeme komentovat způsob jeho obhajoby... Fakt zůstává faktem - Uljukajev požadoval za plnění svých povinností nezákonnou odměnu, sám si pro peníze přijel a sám si je odvezl," uvedl Michail Leonťjev, mluvčí společnosti Rosněfť

Témata:  Rusko EuroZprávy.cz soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy