Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se vyjádřil k rasismu, Ku Klux Klan mu poděkoval

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump se měl na úterní tiskové konferenci vyjádřit k plánům v oblasti infrastruktury, vrátil se však k protestům v Charlottesville. Jeho slova, že vinu na tamních násilnostech nesou obě strany, vyvolala lavinu kritiky.

Trump v úterý tvrdil, že ne všichni viníci byli pravicoví extremisté. Agentura AP upozornila, že mezi protestujícími byli členové Ku Klux Klanu, mnozí z nich byli ozbrojeni a někteří nesli nacistické prapory a provolávali rasistická hesla.

Podle amerických novinářů Trump v úterý poskytl podporu nacionalistickým skupinám a zcela jistě vystupňoval rasistické napětí a strach. "Jeho politický tým nemá šanci tohle ustát nebo to vzít zpět," uvedla CNN.

Na twitteru se velmi rychle objevily reakce, kriticky se vyjádřilo mnoho republikánů. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan sdělil, že považuje nadřazování bílé rasy za odpudivé a že v tomto ohledu není morální dvojsmyslnost přijatelná.

Trumpovo obviňování "obou stran" se nelíbilo ani republikánovi Mittovi Romneymu. "Ne, to není stejné. Jedna strana je rasistická, fanatická, nacistická. Ta druhá je proti rasismu a fanatismu. To jsou morálně jiné světy," tweetoval Romney.

Vlivný senátor John McCain vyzval prezidenta, aby se vyjádřil jasně a nesměšoval bělošské nacionalisty s jejich odpůrci. "Rasisté a Američané, kteří jsou proti nenávisti a fanatismu, nejsou jedno a totéž. To by měl prezident Spojených států říci," sdělil McCain.

Demokratický senátor Brian Schatz sdělil, že Trumpa nepovažuje za svého prezidenta. "Jako Žid, Američan a lidská bytost nemám slov, abych vyjádřil své znechucení a zklamání. To není můj prezident," napsal na twitteru. Senátor Bernie Sanders, který prohrál v předvolební kampani nominační boj v táboře demokratů s Hillary Clintonovou, se domnívá, že Trump svými výroky poškodil USA.

Spokojenost naopak projevil šéf Ku Klux Klanu David Duke. "Děkuji, prezidente Trumpe, za vaši čestnost a odvahu říci pravdu," tweetoval.

Témata:  Donald Trump USA rasismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy