Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mugabeová kvůli napadení v JAR stále čelí obvinění

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Johannesburg - Jihoafrická policie dnes potvrdila, že zimbabwská první dáma Grace Mugabeová, která čelí obvinění z napadení modelky v johannesburském hotelu, je stále v Jihoafrické republice.

S odkazem na jihoafrické úřady o tom informovala agentura Reuters. V úterý večer přitom zimbabwské zdroje tvrdily, že se Mugabeová vrátila do vlasti.

Dvaapadesátiletá Mugabeová čelí obvinění, že o víkendu v hotelu v johannesburské luxusní čtvrti Sandton napadla elektrickým kabelem dvacetiletou modelku Gabriellu Engelsovou a poranila ji na hlavě. Incident se prý odehrál v době, kdy byla Engelsová na návštěvě na hotelovém pokoji Mugabeových synů. Ochranka první dámy prý útoku nečinně přihlížela. "Neměla jsem tušení, kdo ta žena je, když mě začala bít," uvedla Engelsová.

Podle jihoafrických bezpečnostních zdrojů se Mugabeová nedostavila v úterý k soudu, kde se měl celý incident zkoumat. Harare také údajně požádalo jihoafrické úřady, aby zajistily Mugabeové diplomatickou imunitu, zároveň však uvedlo, že případ bude "vyřešen soudním systémem".

Podle jihoafrických médií byla manželka třiadevadesátiletého zimbabwského prezidenta v JAR kvůli lékařské prohlídce. Podle jihoafrického ministra pro záležitosti policie Fikileho Mbaluly přicestovala Mugabeová do JAR na běžný pas a proto se na ni nevztahuje diplomatická imunita.

Témata:  Jihoafrická republika Zimbabwe Grace Mugabeová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy