Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australská senátorka přišla do parlamentu v burce. Vyvolala pozdvižení

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Australská senátorka a vůdkyně protiimigrantské strany Pauline Hansonová dnes přišla do parlamentu oblečená do černé burky. Oblékla si ji v rámci kampaně, která má za cíl prosadit celostátní zákaz nošení závojů a šátků zahalujících obličej.

Hansonová dnes v burce seděla v parlamentu více než deset minut, pak si ji svlékla a vysvětlila ostatním poslancům, že chce podobné oděvy v zemi z bezpečnostních důvodů zakázat.

"Když přijdete do banky či jiné veřejné budovy v kukle či helmě, nařídí vám, abyste si ji sundali. Proč se totéž netýká lidí, kteří si zahalují obličej, a nemohou tak být identifikováni?" tázala se Hansonová.

Krok krajně pravicové političky, jejíž strana má v senátu čtyři zástupce, vzbudil rozhořčení u řady členů vlády a dalších činitelů, včetně ministra spravedlnosti George Brandise. Ten senátorku vyzval, aby neurážela náboženské skupiny.

V emocionálním projevu Brandis Hansonové řekl, že by její čin mohl znepřátelit asi 500.000 Australanů, kteří se hlásí k islámu. "Zesměšňovat tuto komunitu, zahánět ji do kouta je otřesné," prohlásil Brandis. "Ne, senátorko Hansonová, burku nezakážeme," dodal.

Témata:  Austrálie Islám muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy