Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump svolal shromáždění svých stoupenců, starosta města je proti

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Phoenix - Americký prezident Donald Trump ve středu svolal do kongresového centra ve Phoenixu shromáždění svých stoupenců. Konat se má příští úterý. Proti tomu se rezolutně postavil starosta města Greg Stanton.

"Jsem zklamán, že se prezident Trump rozhodl uspořádat shromáždění v době, kdy se náš národ teprve vzpamatovává z tragických událostí v Charlottesvillu. Doufám, že zdravý rozum převáží a (Trump) svou návštěvu odloží," uvedl Stanton v prohlášení.

Podle listu Arizona Daily Star jeho stanovisko podpořil demokratický poslanec Sněmovny reprezentantů za stát Arizona Raul Grijalva, který Trumpa obvinil z podpory rasistů a oznámil, že svolá protestní demonstraci.

Trump minulý týden v pořadu televize Fox News řekl, že může omilostnit bývalého šerifa Phoenixu Joea Arpaia, který byl shledán vinným z pohrdání soudem. Šerif v roce 2013 navzdory soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně zamířené proti přistěhovalcům. V říjnu má být vynesen rozsudek, Arpaiovi hrozí půlroční vězení.

"Pokud prezident Trump míří do Phoenixu, aby oznámil omilostnění bývalého šerifa Joea Arpaia, pak bude jasné, že jeho skutečným záměrem je vyvolávat neklid a dál rozdělovat národ," uvedl Stanton.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy