Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohně v Portugalsku uvěznily 2000 obyvatel vesnice

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Lisabon - Asi 2000 obyvatel obce Maçao odřízl od okolního světa požár, který vypukl v úterý, napsal deník The Guardian. S požáry bojuje v středu země kolem 1 500 hasičů.

"Kvůli ohni a kouři se nikdo nemůže dostat do obce ani z ní," řekl starosta vesnice Vasco Estrela. Plameny obec odřízly dnes ráno. Místo zasáhl požár už jednou v červenci a poničil 80 až 90 procent vesnice. Maçao se nachází jen 40 kilometrů od obce Pedrógao Grande, kde v červnu při požáru zemřelo 64 osob.

V boji s požáry asistují i sousední země, Portugalcům poskytly 160 mužů, 27 požárních vozů a čtyři cisternová vozidla. Minulý týden bylo při požárech zraněno 86 osob, sedm z nich vážně, informoval úřad pro civilní ochranu. S ohledem na nadcházející počasí vyhlásila portugalská vláda kalamitní stav v několika oblastech ve centrální a severní části země.

V sobotu úřad pro civilní ochranu zaznamenal v jediném dni rekordních 268 požárů. Úřad sdělil, že 90 procent z nich založili záměrné či náhodně lidé.

K lesním požárům v Portugalsku sice dochází rok co rok, ale 141.000 hektarů lesního porostu, které plameny sežehly v červenci, přesahuje o 485 procent průměr posledních deseti let, napsala agentura AP.

Témata:  Portugalsko požáry EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy