Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konžská vláda rezignovala kvůli hospodářské krizi

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Brazzaville - Předseda vlády Konžské republiky Clément Mouamba dnes spolu s kabinetem podal demisi. K demisi dochází poté, co prezident Denis Sassou Nguesso oznámil, že si přeje, aby hospodářskou krizi v zemi řešila nová vláda.

"Situace v zemi je znepokojující. Chci se spoléhat na vládu, která bude efektivní,... plně schopná zavést rozsáhlé reformy a uplatnit vhodnou politiku s cílem oživit ekonomiku, " uvedl prezident Nguesso ve svém pondělním projevu.

Konžská republika je v krizi od roku 2014, kdy klesly ceny ropy. V důsledku snížených příjmů z exportu a zvýšeného státního dluhu se tak spekuluje o tom, zda země bude schopna splácet zahraniční dluhy. V současné chvíli má eurobondy v hodnotě zhruba 309 milionů eur (osm miliard Kč).

V Konžské republice byly objeveny nové zásoby ropy, jejíž export by mohl ekonomice pomoci. Problematická je však v zemi obrovská míra korupce.

Témata:  Afrika Kongo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy