Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útokem v Barceloně stojí Islámský stát

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Barcelona - K teroristickému útoku v Barceloně se přihlásila organizace Islámský stát. Oznámila to agentura Amak, kterou islamisté využívají jako svůj sdělovací prostředek.

Šlo by zřejmě o první teroristický útok spáchaný ve Španělsku, ke kterému se tato skupina hlásí. Organizace nicméně bere za své v podstatě všechny incidenty podobného druhu páchané v posledních letech.

"Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy," citovala agentura Reuters agenturu Amak. Ta touto formulací připomněla koalici vedenou Spojenými státy v boji sunnitské ozbrojené organizaci IS.

Po dnešním teroristickém útoku v centru Barcelony vozem na lidi je v nemocnici 80 osob, z toho 15 je velmi vážném stavu. Uvedl to katalánský premiér Carles Puigdemont. Podle něj zemřel "tucet" lidí a zadrženi byli dva podezřelí. Na místo neštěstí odjel španělský premiér Mariano Rajoy s několika členy vlády.

Útok odsoudil mimo jiné španělský královský palác. "Jsou to vrazi, jednoduše kriminálníci, kteří nás nebudou terorizovat. Celé Španělsko je s Barcelonou," napsal palác v prohlášení.

Také premiér Rajoy uvedl, že teroristé "nikdy neporazí jednotný národ, který miluje svobodu".

Témata:  Španělsko Islámský stát teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy