Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský opoziční lídr Karrúbí ukončil protestní hladovku

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránský opoziční předák Mahdí Karrúbí (79) ukončil protestní hladovku poté, co úřady splnily jeden z jeho dvou požadavků. Karrúbí byl do domácího vězení uvržen v roce 2011 proto, že nabádal opozici, aby se znovu vydala do ulic po vzoru demonstrantů v arabských zemích. Oficiálně ale nebyl nikdy obviněn.

Hladovku Karrúbí zahájil ve středu proto, aby jeho dům opustili příslušníci bezpečnostních složek a aby byl oficiálně obviněn a postaven před soud. Podle rodiny byli dosud bezpečnostní agenti v Karrúbího domě přítomni 24 hodin denně a celý dům je sledován videokamerami a odposlouchávacími zařízeními. Duchovní trpí zdravotními potížemi a minulý měsíc podstoupil operaci srdce.

Neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2009 kvůli vysokému krevnímu tlaku byl nakonec ve čtvrtek hospitalizován. Následně příslušníci bezpečnostních složek přistoupili na to, že jeho dům opustí a Karrúbí hladovku ukončil. Soud, který opoziční politik žádá, však zatím plánovaný není.

"Islámská republika obvykle prezentuje domácí vězení jako projev laskavosti vůči zadržovaným a argumentuje, že pokud by tito lidé stanuli před soudem, čelili by velmi tvrdým trestům. Můj otec ale říká, že se nebojí výsledku soudu, i kdyby to měl být trest smrti," prohlásil Karrúbího syn, který žije v Británii.

Bývalý předseda parlamentu Karrúbí kandidoval s dalším reformátorským politikem Mírem Hosejnem Músávím v prezidentských volbách v červnu 2009. Oba se pak stali vůdčími osobnostmi masových demonstrací, které vypukly po hlasování. Účastníci protestů poukazovali na to, že volby, které vyhrál zastánce tvrdé linie Mahmúd Ahmadínežád, byly zmanipulované.

V letošních květnových volbách Karrúbí podpořil prezidenta Hasana Rúháního, který úspěšně obhájil svůj mandát. Rúhání ale zatím nesplnil svůj předvolební slib, že opoziční vůdce propustí.

Témata:  Írán Hasan Rúhání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy