Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět úřaduje. Zrušil plán na poradní sbor pro infrastrukturu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump ve středu rozpustil dvě již ustavené poradní skupiny a ve čtvrtek Bílý dům oznámil, že se ruší plán na vytvoření poradního sboru pro infrastrukturu.

Tým pro infrastrukturu se měl zabývat Trumpovým plánem investic v objemu jednoho bilionu dolarů (22 bilionů Kč) určených na opravy silnic, mostů či letišť, což představuje vedle zdravotní a daňové reformy jeden z klíčových volebních slibů prezidenta.

Členy poradního sboru se měli stát zástupci z oblasti nemovitostí, stavebnictví, dopravy a dalších sektorů ekonomiky. Nařízení tuto skupinu vytvořit podepsal Trump minulý měsíc, uvedla agentura Reuters.

Ve středu prezident rozpustil Průmyslovou radu a Fórum pro strategii a politiku. Zdůvodnil to tím, že jejich členy nechce vystavovat tlaku. Členové se svých míst v poradních orgánech vzdávali v reakci na Trumpovo hodnocení událostí v Charlottesvillu.

Tam propukly násilnosti vyvolané shromážděním krajní pravice, jejíž příslušníci protestovali proti odstranění sochy jižanského generála Roberta Leeho. Pravicový radikál autem najel do davu odpůrců. Zabil přitom mladou aktivistku a dalších 19 lidí zranil. Trump sice útok nejdřív odsoudil, v úterý však řekl, že vina je na obou stranách.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy