Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akcie cestovních kanceláří a aerolinek klesají kvůli útoku ve Španělsku

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Každý teroristický útok má vážné dopady na cestovní ruch. V reakci na útoky v Katalánsku oslabují akcie evropských aerolinek a cestovních kanceláří.

V centru Barcelony ve čtvrtek najel mladý Maročan dodávkou do lidí na rušné pěší zóně. Zemřelo 13 lidí a více než stovka jich utrpěla zranění. "Jak jsme v posledních letech v Evropě viděli, tato zvěrstva ovlivňují cestovní ruch a dopadají na příjmy leteckých společností," uvedl analytik společnosti ETX Capital Neil Wilson.

Souhrnný index před polednem odepisoval zhruba 1,4 procenta. Akcie aerolinek měly ale ztráty mnohem vyšší. Easyjet, Ryanair, vlastník British Airways IAG a Lufthansa, stejně jako španělská AENA, odepisovaly dvě až tři procenta.

Výprodej akcií firem z odvětví cestovního ruchu se pak rozšířil i do dalších oblastí, takže panevropský index STOXX 600 ještě dopoledne ztrácel asi 0,9 procenta. Později ztráty zmírnil a například Lufthansa se po poledni ze ztrát zcela vymanila.

Ztráty akcií španělských společností přesahovaly jedno procento a více než dvě procenta odepisovaly akcie cestovní kanceláře Thomas Cook. Ztrátám ale neunikly ani akcie hotelových řetězců Accor, InterContinental a Melia Hotels. Samotný španělský akciový trh dnes podle hlavního indexu IBEX odepisoval asi 1,5 procenta, později ztráty zmírnil zhruba na procento.

Témata:  akcie Lufthansa cestovní kanceláře letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy